Берегівські_лісівники нагадують про безпеку вживання грибів

Засідання сесії та урочистості до Дня Конституції України
Червень 27, 2018
Лісорубні квитки (ордера) або лісові квитки по ДП “Берегівське ЛГ” від 11.06.18
Липень 6, 2018
Показати всі

Берегівські_лісівники нагадують про безпеку вживання грибів

Grandmother and her two little grandchildren picking mushrooms in the forest

Гриби для горян Закарпаття — реальний шанс підзаробити, а не лише можливість запастися на зиму делікатесами від лісів Карпат.

Однак треба знати, які ж саме гриби можна збирати, адже серед них є і смертельно отруйні гриби.

Отруєння найчастіше спричинене не лише вживанням таких грибів, а й недотриманням технології приготування умовно-їстівних грибів та вживання старих, зіпсованих їстівних грибів або ж грибів, що мають двійників чи змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби та підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Для того, аби вберегти себе та своїх близьких від небезпеки отруєння, необхідно чітко дотримуватися основних правил збирання та приготування грибів:

– збирати гриби треба тільки під контролем досвідчених грибників;

– гриби, в безпечності яких ви сумніваєтесь, ніколи не кладіть до кошика;

– якщо ви знайшли їстівні гриби, а поруч з ними ростуть отруйні або невідомі вам – не збирайте такі гриби, адже у цьому випадку можлива їх мутація чи запилення отруйними спорами;

– краще збирати гриби рано-вранці, оскільки саме тоді вони свіжі, міцні, добре зберігаються;

– вдома ще раз перегляньте всі зібрані гриби. Якщо помітите отруйний або невідомий вам гриб – одразу ж викиньте його;

– ніколи не куштуйте сирих грибів, в безпечності яких виникають сумніви;

– зібрані гриби необхідно добре промити (не менше трьох разів для усунення всього бруду). Готувати гриби, тобто відварити або посмажити чи законсервувати, варто в цей же день;

– варити всі гриби треба, змінюючи воду, не менше двох разів. Не настільки важливий час приготування, як кількість разів зміни води;

– при консервуванні грибів треба використовувати оцет, щоб не допустити інших харчових отруєнь, наприклад, ботулізму, який характерний для всіх загерметизованих консервів;

– вживати гриби та грибні страви варто у невеликій кількості. Якщо протягом дня або ночі жодних неприємних симптомів не виникло, то подальше вживання страви можливе. Дітям їсти гриби не рекомендується!

Симптоми отруєнь розвиваються в діапазоні від 30-ти хвилин до 24-х годин. Отруєння грибами протікають набагато важче, аніж інші харчові отруєння, й нерідко ускладнюються внаслідок вживання алкогольних напоїв. Щорічно серед потерпілих від отруєнь грибами спостерігається високий рівень смертності, в тому числі серед дітей. Однією з основних причин смертельних випадків є запізніле звертання за медичною допомогою.

Перша медична допомога при отруєнні грибами:

До приїзду невідкладної медичної допомоги у потерпілого треба викликати блювання, дати випити якомога більше води та повторно викликати блювання до повного очищення шлунка або промити шлунок. Потерпілий повинен прийняти активоване вугілля (не менше 10 пігулок одночасно).

Берегівські лісівники нагадують: гриби – смачні і корисні, але можуть бути і дуже небезпечними! Якщо ви не впевнені у своїх знаннях чи знайдений гриб викликає сумніви, не варто ризикувати своїм здоров’ям та життям! Дотримуйтесь правил приготування грибів. При перших ознаках отруєння не втрачайте дорогоцінного часу і одразу ж викликайте швидку медичну допомогу.